Advokater – virkelighed og fiktion

Vi kender advokater fra deres liv i de amerikanske TV-serier, der ruller over skærme i hele verden, eller vi tror i hvert fald, at vi kender advokater og ved, hvad det vil sige at være advokat. Men der er kæmpestore forskelle på advokat-livet på TV og i den virkelig verden, for slet ikke at tale om de forskelligheder der er på advokater i USA og i Danmark.

Det er faktisk interessant, at mange menneskers idéer omkring, hvad en advokat er og hvad han/hun laver stammer fra USA. For det er to vidt forskellige ting hhv. at være advokat i USA og at være det i Danmark.

Der er altid forskelle – Også lokalt

Der er forskel på, hvad det vil sige at være advokat i fiktionen verden og i virkelighedens verden. Det er også forskel på, hvad det betyder at være advokat i forskellige lande, faktisk kan man ikke bare som advokatuddannet rejse ud og være advokat i andre lande. Man skal uddanne sig helt forfra, hvis man planlægger dette. Til sidst er der også lokale forskelle imellem advokater. De specialiserer sig i forskellige ting og yder forskellige services. Kultur kan ligeledes variere fra et advokatkontor til et andet.

Den amerikanske advokat

Det er ikke ualmindeligt, at advokat bliver ilde portrætteret, mange ser dem som folk der lever af andres uheldige omstændigheder, og gør man det, så kan man hurtigt gøre sig upopulær. Der ér mere fokus på bundlinjen ved den amerikanske advokat. En billig amerikansk, New Yorker-advokat, der vel og mærke klarer sig godt, arbejder i skyskrabere og kører i flotte biler.

Nogle amerikanske advokatfirmaer har en noget kynisk tilgang til opgaver. Der er fokus på store kunder, som bliver serviceret i noget der minder om døgndrift. Advokaterne er hele tiden på. Møder hele dagen og ferier der måtte afbrydes i utide er blot nogle eksempler på, hvordan nogle advokater er på. Faktisk har nogle aldrig rigtigt fri, for når telefonen ringer, ja, så tager de den, og så er de igen på arbejde.

I det amerikanske retssystem er penge i høj grad med til at bestemme om du kan få hjælp eller ej. Udefra set kan det virke trist, men det er ikke desto mindre sandt. Penge er en altoverskyggende faktor, når det kommer til, hvor mange juridiske krumspring dine advokater kan springe. Det er en af grundene til, at fokusset på store kunder er så stort.

Forskellene

Der er også dygtige og dyre advokater at finde herhjemme, som kan hjælpe ekstra. Men herhjemme er vores retssystem alligevel skruet sammen på en helt anderledes måde, end det er på den anden side af Atlanten. Det er ikke for at tegne et skræmmebillede, men noget kunne tyde på, at det amerikanske retssystem er designet til at gøre advokater rige og ikke at hjælpe den uskyldigt anklagede.

I Danmark er det at blive rådgivet af en advokat mere personligt og gennemsigtigt. Der er fokus på at levere gode resultater for klienterne. Det er ikke fordi, at det er lige meget med pengene, de skal jo ind. Men det er også i høj grad vigtigt at sørge for at både klienter og medarbejdere er glade.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *